Artrose?
Artrose?
Om du plages med artrose, er du ikke alene. Over halvparten av den voksne befolkningen viser tegn til sykdommen. Artrose er blant de vanligste årsakene til smerte og invaliditet (1). Har du merket deg at jeg ikke bruker ordet slitasje?
Erfaringsmessig er mine pasienter usikre på hvordan sykdommen utvikler seg, ofte "redd for å gjøre noe galt" og har vansker med håndtering av smerter som oppstår i forbindelse med aktivitet.
Jeg bruker ikke begrepet slitasje til mine pasienter, fordi det er misvisende. Kanskje har du fått beskjed om at du har slitasje og operasjon ikke er aktuelt på nåværende tidspunkt. Men hva gjør du videre?
Det finnes internasjonale og nasjonale retningslinjer på hvordan en pasient med artrose i hofte eller kne skal behandles, og grunnbehandlingen for alle er utfyllende informasjon og trening (2).
Ved artrose er det sjeldent to streker under svaret, men du som pasient skal ha nok kunnskap til å aktivt kunne ta valg i ditt behandlingsforløp (3). Artrose er ikke bare forandringer i brusk, men strukturer som leddkapsel, leddbånd, muskler og knokler påvirkes. Hver pasient er unik og har sine egne utfordinger.
Hva gjør man med en bil som har slitte bremseklosser? Man kjører i alle fall ikke langtur, men bytter ut delene etterhvert. Ord og begrep kan bety mye, særlig om man ikke har inngående kunnskap om sin sykdom. Artrose er en leddsykdom og må tas på alvor.
Om du googler «artrose» vil du få omtrent 2,6 millioner treff. Det finnes nesten ubegrenset informasjon, og jeg kan forstå pasienten som ikke helt vet hvordan sortere denne informasjonen.
I min hverdag som fysioterapeut jobber jeg med pasienter som har utfordringer knyttet til sin artrosesykdom. Jeg kan hjelpe deg med korrekt og evidensbasert informasjon, bevegelse og dosering av din trening.
Forventet utbytte av din time vil være screening av dine plager, testing av funksjon og en videre plan for hvordan du best mulig kan forholde deg til din artrosesykdom i hofte og/eller kneledd.
Bestill din time eller ta kontakt ved spørsmål.
Hilsen Kim Reier Martinsen
Fysioterapeut
1. https://tidsskriftet.no/2010/11/oversiktsartikkel/artrose
2. https://aktivmedartrose.no/for-pasienter/
3. https://helsenorge.no/samvalg
Kim Reier Martinsen
Fysioterapeut